De 13 stappen van groei


De dertien stappen om iets te doen wat je leuk vindt, om iets voor jezelf te doen, om iets te maken waar jij zin in hebt, voor jezelf en Moeder Aarde en Vader Hemel.

 

Mayatijd.nl | Toon 1  Stap een.
1 vinger / 1 stip


Alle stappen beginnen met de eerste stap, ook een lange reis. Je zit thuis of ergens anders en hebt een idee, zomaar een idee. Dus je denkt aan iets wat je leuk lijkt om mee te maken. Je krijgt een idee om ergens heen te gaan, om iets voor elkaar te krijgen. Je doet niks, je denkt alleen maar na over wat je zou willen en je fantaseert erover. Het is net alsof er allerlei gedachten naar je toe komen om je fantasie duidelijker te krijgen. En je begint ook na te denken over de vraag: wat wil ik er mee bereiken? En dus ook: waar wil ik eigenlijk heen?

Mensen en dagen met Toon 1: de Magnetische Toon

Ik stel de vraag: ´Wat is mijn doel?´

Als een magneet trek ik alle mogelijke ideeën naar me toe om iets op te starten voor een nieuw doel.


Mayatijd.nl | Toon 2  Stap twee.
2 vingers / 2 stippen


Je denkt na over wat er in de weg kan zitten om je idee tot werkelijkheid te maken. Zouden er regels zijn waardoor het niet kan? Zijn er mensen die niet zouden willen wat jij wilt? Je had een goed idee, maar nu begin je ook te twijfelen. Kan ik het wel? Vinden anderen het ook leuk? Je gaat nadenken over allerlei kanten van de zaak en uiteindelijk denk je: wow, ik weet nu nog niet of het kan, maar het lijkt me heel gaaf om het te gaan proberen! Ik ga dit proberen te bereiken. Ik ga ervoor!

Mensen en dagen met Toon 2: de Lunaire Toon

Ik stel de vraag: ´Wat is mijn uitdaging?´

Ik zie dat alles twee kanten heeft, alles heeft zijn voordeel en zijn nadeel. Ik kan nu al zien welke problemen er kunnen komen op mijn weg, maar dat vind ik juist spannend om mee te maken.


Mayatijd.nl | Toon 3  Stap drie.
3 vingers / 3 stippen


Je komt in actie. Je staat op en gaat doen wat nodig is om daar heen te gaan waarheen je wilt. Je weet dat je het niet alleen wilt doen dus je denkt na over hoe ook andere mensen, je vriendjes en vriendinnetjes iets kunnen hebben aan jouw plannen. In je gedachten voel je een verbinding met hen. Je ziet voor je hoe ook zij iets kunnen hebben aan jouw plan. Je ziet het voor je hoe ook je vriendjes, of je vader en moeder, het leuk zouden kunnen vinden wat jij wilt doen. Als er ergens ruzie is, wil je zelfs zien of jij dit met jouw plannen kan oplossen.

Mensen en dagen met Toon drie: de Elektrische Toon

Ik stel de vraag: ´Hoe kan het beste iedereen helpen?´

Ik word actief om verschillende meningen met elkaar te verbinden. Als er ergens problemen ontstaan, ga ik dat oplossen. Ik wil weten hoe ik anderen met mijn ideeën en plannen kan helpen.


Mayatijd.nl | Toon 4  Stap vier.
4 vingers / 4 stippen


Je gaat nu je ideeën opschrijven, want dan krijg je duidelijk wat je plannen of je plan eigenlijk is. Of je gaat aan je vrienden vertellen wat je van plan bent, want zo wordt helder wat je plan is. Misschien moet je nu zelfs gaan meten of rekenen of uitdenken of je plan wel kan of klopt.

Mensen en dagen met Toon vier: de Zelfbestaande Toon

Ik stel de vraag: ´In welke vorm kan ik het beste helpen, hoe ziet dat eruit?´

Ik kan goed vertellen hoe mijn plan er uit ziet of hoe het er uit zou kunnen zien. Ik kan het tekenen of opschrijven. Ik zie echt vóór me wat ik van plan ben.


Mayatijd.nl | Toon 5  Stap vijf
1 hand, 1 streep


Je hebt gezegd wat je wil doen, je hebt het misschien zelfs opgeschreven. Nu schraap je al kracht en al moed en durf bij elkaar om jezelf sterk genoeg te voelen om te doen wat je van plan bent. Je maakt een vuist naar de wereld. Je steekt je hand op in de klas om te laten zien dat je aan de beurt wilt zijn om te laten zien wat je kunt of wat jouw plan of idee is.

Mensen of dagen met Toon vijf: de Boventoon Toon

Ik stel de vraag: ´Hoe kan ik mezelf het beste sterker maken, mezelf meer kracht geven?´

Ik voel me sterk genoeg om aan iedereen te laten zien wat ik kan en wil. Ik straal uit wie ik ben en wat ik van plan ben.


Mayatijd.nl | Toon 6  Stap zes
1 hand en 1 vinger / 1 streep met 1 stip


Je gaat nu van alles regelen om je idee, je plan op de goede manier te kunnen uitvoeren. Op het juiste moment zet je nu de juiste stappen. Als iets niet helemaal in evenwicht is, als de ideeën en de mening van de een meer aandacht krijgt dan die van een ander, dan zeg jij dat iedereen gelijk is. Alle meningen van alle mensen zijn even belangrijk, ook de jouwe.

Mensen of dagen met Toon zes: de Ritmische Toon

Ik stel de vraag: ´Hoe kan ik mijn gelijkheid uitbreiden naar anderen?´

Ik regel alles zodat alles in evenwicht komt.


 

De 13 stappen van groei (vervolg)


Mayatijd.nl | Stap 7 Stap zeven
1 hand en 2 vingers / 1 streep met 2 stippen

Je hebt alles al geregeld om je plannen uit te voeren. Nu ga je iedereen ervoor enthousiast maken. Iedereen die mee wil doen, staat om je heen en jij weet precies wat je iedereen moet vertellen om samen mee te doen, maar vooral ook hoe je iedereen alles moet vertellen over wat er gebeuren moet. Je weet dat je nu kunt gaan doen wat moet worden gedaan. De juiste mensen en juiste ideeën heb je om je heen, nu kun je aan de slag ermee. Je bent nu precies tussen denken en doen.

Mensen of dagen met Toon zeven: de Resonerende Toon

Ik stel de vraag: ´Hoe kan ik mijn hulp het beste afstemmen op anderen?´

Ik voel hoe ik iedereen kan vertellen wat we gaan doen en wat we kunnen gaan meemaken. Ik zie wat ik wil en wat ik kan.


Mayatijd.nl | Stap 8 Stap acht
1 hand en 3 vingers / 1 streep met 3 stippen

Iedereen heeft er zin in om te doen wat er gebeuren moet. Alles is klaar om dat te gaan doen of maken wat we willen doen of maken. Je hebt nu niet alleen de goeie mensen maar ook precies de juiste spullen klaar en bij je om te doen wat je wilt doen. 

Mensen of dagen met Toon acht: de Galactische Toon

Ik stel de vraag: ´Leef ik naar wat ik geloof? Doe ik wat ik zeg?

Ik doe wat ik doe omdat ik weet dat het klopt.


Mayatijd.nl | Stap 9 Stap negen
1 hand en vier vingers / 1 streep met vier stippen

Je gaat nu echt doen wat je van plan was. Je hebt alle spullen die je ervoor nodig hebt klaar liggen en je gaat aan de slag. En je blijft daarbij bij je gevoel, je houdt wat je van plan was voor ogen. Je spoort iedereen aan die mee doet. Je bent net als de zon: je schijnt en geeft iedereen licht en warmte om verder te groeien en bloeien. Je gaat je oorspronkelijke idee uitvoeren, je gaat doen wat je wou doen

Mensen of dagen met Toon negen: de Solaire Toon

Ik stel de vraag: ´Hoe bereik ik mijn doel?

Ik geef aan alles en iedereen een extra duw zodat alles en iedereen verder kan groeien. Ik voer mijn plannen uit.


Mayatijd.nl | Stap 10 Stap tien
2 handen / 2 strepen

Je had de boel op gang gezet en nu maak en doe je wat maken en doen wilt. Je krijgt nu voor elkaar wat je wou doen. Ooit was je iets van plan, en nu doe je het. En je maakt wat je van plan was helemaal af. Je maakt alles helemaal af en in orde; je maakt alles klaar. Je denkt: heerlijk, nu is het af; nu heb ik gemaakt en gedaan wat ik wou. Ik had zin in iets, en nu is het er. Met beide handen heb je iets aangepakt en gemaakt.

Mensen of dagen met Toon tien: de Planetaire Toon

Ik stel de vraag: ´Hoe maak wat ik doe helemaal af?´

Ik maak en doe wat ik wilde maken en doen, en ik maak het helemaal af.


Mayatijd.nl | Stap 11 Stap elf
2 handen en 1 vinger of teen / 2 strepen met 1 stip

Je hebt gemaakt en gedaan wat je wou maken en doen. Nu moet je het weer loslaten. Stel dat je een zandkasteel hebt gemaakt aan het strand, dan laat je de zee dit weer wegspoelen. Stel dat je een tekening hebt gemaakt, dan geeft je hen nu weg, als een cadeautje aan iemand anders.

Mensen of dagen met Toon elf: de Spectrale Toon

Ik stel de vraag: ´Hoe bevrijd ik en laat ik los?

Ik geef weg wat ik heb gemaakt.


Mayatijd.nl | Stap 12 Stap twaalf
2 handen en 2 vingers of tenen / 2 strepen met 2 stippen

Alles is af. Je hebt gemaakt en gedaan wat je wilde maken en doen en je hebt het weggeven. Je bent helemaal klaar met alles. Nu is het fijn om alles wat je hebt meegemaakt met iedereen te delen. Nu is het fijn om bij elkaar te komen om te elkaar te vertellen wat je allemaal hebt gedaan en meegemaakt, en hoe iedereen daar plezier van heeft gehad.

Mensen of dagen met toon twaalf: de Kristallen Toon

Ik stel de vraag: ´Hoe kan ik me inzetten voor al wat leeft?

Ik roep iedereen bij elkaar om samen te komen om te zien wat we allemaal hebben meegemaakt en wat we daarmee samen voor alle mensen kunnen doen.


Mayatijd.nl | Stap 13 Stap dertien
2 handen en 3 vingers of tenen / 2 strepen met 3 stippen

Je hebt nu alles gedaan wat gedaan moest worden. Alles wat je van plan was, is uitgevoerd en iedereen heeft het kunnen meemaken. Dus kunt nu uitrusten en genieten. Nu is de tijd om ´dank je wel´ te zeggen naar iedereen en alles die heeft meegeholpen om te doen wat je ooit van plan was. Je kunt nu gerust verder met weer helemaal nieuwe ideeën.

Mensen of dagen met toon dertien: de Kosmische Toon

Ik stel de vraag: ´Hoe kan ik meer plezier en liefde hebben?´

Ik geniet van wat er is want ik kan zien dat wat er gemaakt en gedaan is ons allemaal weer een stapje verder brengt.